Geschiedenis

Het ontstaan van onze carnavalsvereniging

Aanleiding tot de oprichting van een carnavalsvereniging in Azewijn was de opkomst van het Carnaval in de verschillende buurtplaatsen, waardoor met name bij de jeugd de vraag naar een plaatselijke vereniging steeds vaker werd gehoord.

Alle reeds bestaande Azewijnse verenigingen staken dan ook de koppen bij elkaar en belegden een bijeenkomst op 12 en 30 oktober 1967 bij Café Wim Berntsen, respectievelijk Café Wim Alofs om tot oprichting van een carnavalsvereniging te komen.

Eerste bestuur

De oprichtingsvergadering werd gehouden op 6 november 1967 bij Café Wim van Clé. Op deze vergadering werd (na 5 keer stemmen) het eerste bestuur gekozen. Dit bestuur was als volgt samengesteld:

Wim de Lange  – Voorzitter
Cor Berntsen – Secretaris
Jan Raben  – Penningmeester
Gert Jansen – Bestuurslid
Mart Tiggelovend – Bestuurslid

De nieuwe secretaris Cor Berntsen werd direkt belast met het notuleren van de vergadering. Aangezien Cor niet gerekend had op deze functie, werd hier voor het eerst gebruik gemaakt van het Möllebuukske. Tijdens de 20 dienstjaren van Cor als secretaris van de vereniging, is niet meer van dit boek afgeweken. Het Möllebuukske van Cor van de Mölder werd namelijk het notulenboek van de vereniging.

De Vossenjagers

Tijdens de vergadering van 10 december 1967, werd uit de namen Laakdempers, Dröpmulekes en Vossenjagers de laatste als verenigingsnaam gekozen.

De Raad van Elf

Een week later zaten de heren alweer bij elkaar en werd tijdens een vergadering bij Wim van Clé de eerste Raad van Elf gekozen. Deze bestond uit:

Jan Jansen (Voorzitter)
Guus Ketelaar       Jan Knippers
Bennie Messing    Geert Meijer
Gert Venhoeven    Nol Tiggelovend
Jan Roelofzen       Jan Hansen
Wim Hondtong      Jan de Lange

De belangrijkste gebeurtenis tijdens deze avond echter was: De stemming voor de eerste Prins van de Vossenjagers!

Eerste Prins

Prins Wim I (Wim Berntsen) was de eerste Prins van de Vossenjagers en regeerde dat carnavalsjaar onder zijn motto: “In Azem kan alles”.